dimarts, 26 de setembre del 2023

Començament de curs

 


Hem iniciat un nou curs i, sense majors pretensions que altres anys, hem disposo a reflexionar sobre els objectius que, en tant que docent de filosofia, haurien de presidir la meva tasca, per sobre del que estableixen els currículums i les normatives en ús. En brut podria reduir-ho a disposar de l’esma necessari per traslladar als meus alumnes les grans preocupacions i problemes que afronta la humanitat en l’actualitat, dotant-los de les eines reflexives que la tradició filosòfica posa en les nostres mans per tal de pensar de forma crítica i resolutiva respostes possibles als esmentats problemes o reptes que ens aguaiten. Dic que m’acontentaria amb trobar l’esma per afrontar aquest objectiu, sabent, com sé, que es tracta d’una aspiració de màxims i que qualsevol altra cosa seria limitar-se a transmetre uns continguts doctes i cultes, però mancats de tot sentit, en la mesura en què la filosofia si no és transformadora és només pertorbadora i ningú roman en la torbació més enllà de l’adolescència.

Tot i ser conscient de la dificultat i no patir cap síndrome de professor cremat, manca d’il·lusió o temor per les incerteses que acompanyen sempiternament la nostra tasca any rere any, sustentades en la permanent desconfiança i recel de l’administració vers la voluntat de servei i capacitació del cos docent, reconec que l’esforç és titànic per les condicions que socialment acompanyen la noble funció d’ensenyar i, més concretament, ensenyar a pensar. I no estic parlant ara de reformes educatives i pedabobades diverses que en els darrers temps han aparegut per garantir la millora en l’aprenentatge de l’alumnat, així com l’èxit en els seus assoliments acadèmics. Estic parlant de “l’esperit dels temps” que emboira l’ànim de docents i discents, dificultant com mai la transmissió del saber, tot i facilitar el domini de tècniques i pràctiques, pensades per a l’adquisició d’habilitats útils per a la conversió de l’individu en un treballador eficaç i competent del mercat neoliberal global.

Aquestes condicions adverses, que converteixen en tràgica la nostra tasca, són concretament tres: el relativisme, la pèrdua d’un món comú i la incapacitat de concebre la dimensió real de tota responsabilitat.  

El relativisme converteix en insuficient el discurs moral per contradir la marxa perillosa que segueix el món. Per aquesta raó tot discurs moralitzador esdevé inútil i buit. La moralina es percep com adoctrinament entre un públic sobresaturat per missatges auto-afirmatius aixecats en l’altar de la vanitat del seu jo lliure. Sense imperatius morals universals només resten dempeus referents particulars, models de conducta exitosa, no sempre virtuosa, que el jovent s’apresa a imitar. L’opció de presentar models alternatius compromesos amb els valors del bé, la responsabilitat i el perfeccionament moral de la humanitat sembla l’únic recurs viable, tot i que suposa mantenir la pràctica docent en la nebulosa relativista, tot admeten la disparitat dels possibles models de virtut a imitar.   

No hi ha món comú sobre el qual sustentar la relació amb l’altre, imperatiu de la moral racional. Parafrasejant el novel·lista zanzibarès Abdulrazak Gurnah, “no estem ni de bon tros a prop d’un nosaltres, sinó en les nostres parcel·les separades, tancats en els nostres guetos històrics, auto-indulgents i curulls d'intolerància, racisme i ressentiment”[1]. Cada cop més l’escola es troba arrossegada pels corrents subterranis del discurs de l’odi, incapaç de construir una alternativa racional sòlida, més enllà del bonisme i el benestar emocional, pròpia d’una ètica de mínims, com l’ètica de la cura, que fa de l’assistencialisme i l’acompanyament el remei reparador davant la insondable veritat de la solitud de l’home quan s’acara amb la seva mort. Sense aquest comú denominador, que iguala a tots els homes en les seves diferències, ni l’escola, ni cap altre institució, podrà aixecar una comunitat d’iguals, malgrat la retòrica dels drets i la pràctica de la tolerància que promulga, vertebri els seus projectes de centre.

No som capaços de pensar en l’altre encara no nascut, justament perquè està absent i no pot reclamar els seus drets. En l’exercici de la responsabilitat que planteja la moralitat racional ja no és només l’altre que pateix qui ha de rebre les nostres atencions, sinó també l’altre que patirà les conseqüències de viure en un món molt pitjor que l’actual, a causa de la nostra desídia, deixadesa i egoisme. Aquesta demanda de màxima responsabilitat contrasta amb la cultura de l’exigència mínima que impregna l’actual avaluació educativa a les nostres escoles, la indulgència plenària que rep aquell que ha aprés a no responsabilitzar-se de res, ni tan sols de sí mateix.  

Davant tanta incongruència l’ànim defalleix, per més alt que sigui el sentit del deure i el compromís amb la tasca. Vull, però, per recuperar l'alè i seguir persistint, acabar recordant la sentència de Hölderlin: “on hi ha adversitats neix el que ens salva”. No hi ha res més engrescador i humà que acarar-se amb el destí per més que aquest sigui tràgic. Que tingueu un bon curs.



[1] Gurnah, Abdulrazak, Admiring Silence, The New Press, Nova York, 1996, pàgs 66-67.


dilluns, 18 de setembre del 2023

L’idiota com a existencial contemporani

 


Els grecs entenien l’idiota com l’home que no s’immiscuia en les qüestions de la polis. Hi ha, doncs, en la condició de la idiotesa un desarrelament. Certament, allunyar-se de la comunitat per refugiar-se en la pròpia interioritat és un moviment prou característic de la contemporaneïtat, avalat per les xarxes socials que, lluny de intercomunicar i estrènyer els llaços humans el que fa és poblar l’espai de miralls que reflecteixen la mateixa imatge del canon estètic estereotipat pel mercat i la mateixa superficialitat moral relativista de l’interès propi, tot reclamant l'aprovació de l’usuari amb el “like” que certifiqui la seva pertinença a la galeria i mostrari d’iguals que configuren el món virtual en el que resideixen.

Ara bé, si per Deleuze la idiotesa moderna consisteix en “fer de l’absurd la més alta potència del pensament”[1], llavors la creació conceptual o la categorització del món, tasques intrínsecament lligades a l’activitat filosòfica, són les manifestacions més comunes de dita idiotesa. Categoritzar, prenent distància, és des de l’aparició del pensament la tasca atribuïda al filòsof. Però, en el cas grec no s'entén aquesta activitat creatiu-reflexiva sense la conseqüent intervenció pràctica. Mentre Sòcrates s’esforça per exemplificar l’areté entre els seus conciutadans, Plató pretén educar al tirà i, quan comprèn les dificultats d’educar l’ànima tirànica, decideix formar els filòsofs com a governants futurs. L’activitat creatiu-reflexiva del filòsof contemporani no té, per contra, dimensió pràctica. Assumim que l’acció de l’individu és lliure i que la llibertat no s’ha de sotmetre a tutelatges. Si la categorització pensant del nostre present ha amputat la vida activa del subjecte, que resta a resguard de tot judici performatiu, llavors tota construcció conceptual es converteix en un discurs buit. De la mateixa manera que les xarxes multipliquen la imatge canònica de l'usuari replicat infinitament, l’espai virtual és la caixa de ressonància d’opinions i elaborades teories que es superposen sense altra pretensió que la notorietat i l’assoliment del màxim volum de decibels sonors que modulin, ni que sigui per un instant, el soroll de l’olla de grills en què hem convertit l’espai públic.

La condició d’idiota esdevé, doncs, una de les característiques definitòries de l’existent contemporani. Manifestacions palmàries d’aquesta idiotesa són la conversió del temps d’oci propi en exhibicionisme del jo, a rebuf de les tendències i dictats que emanen d’influencers i famosos, l’autoexplotació en favor d’algoritmes que esclavitzen el pensament, el desig i el sentit de l’existència individual sota la normativitat de les grans corporacions del capitalisme digital i la autoimposició d’una fe messiànica en els beneficis d’una tecnologia capaç d’acomplir el somni modern del perfeccionament humà, tant a nivell material com a nivell moral.

Hem renunciat a participar en l'àgora, allà on antigament es debatia la significació dels valors comunitaris que havien de guiar la polis, per assistir al circ, convertint-nos en espectadors i actors d’una mascarada que amaga sota el somriure i el riure fals l’aparença de pseudo-felicitat, mentre els discursos conceptuals, com ara aquest mateix, ressonen ofegats entre riallades i exclamacions estudiadament afectades. Deleuze mateix, en el seu estudi de la idiotesa, exposa una nova categoria que aniria més enllà de les ja conegudes, la idiotesa pròpia de qui nega el pensar o la idiotesa de qui pensa sense voluntat d’acció. El tercer tipus d’idiota és aquell que riu i amaga en el riure la seva descreença en el món. Pren, així, distància. Però del seu distanciament no se n’espera res. La idiotesa és el vestigi de la buidor a on ens ha dut el nihilisme postmodern. Més que el símbol d’una resistència del pensament contra l’avassalladora força transformadora del tecnocapitalisme, la figura de l'idiota encarna un renúncia, un abandonament. Universalitzant la idiotesa com l’existencial característic del nostre temps, hem rendit definitivament la plaça pública a la tecnocràcia. La primera víctima d’aquesta renúncia és l’escola, com a escenari que pretén ser de transmissió de les certeses de cada època i societat. Darrera d’ella hi van l’àmbit laboral -sota l’imperi de l’eficiència- i el familiar, assetjats ja per l’expansió imparable de la idiotesa, que augura l’adveniment de l’era del tecnofeudalisme. Paradoxalment, en el temps de la major llibertat que ha viscut mai l’ésser humà hem decidit experimentar amb l’ocultament, el tancament i la renúncia, fent bona la sentència de Bertrand de Jouvenel quan diu que al nucli de tota utopia hi viu una tirania.



[1] Deleuze i Guattari Qu’est-ce que la philosophie?,  Les  Éditions  de Minuit, París, 1991, pàg. 61.


dissabte, 9 de setembre del 2023

El sueño de la razón

 


Completo la lectura estiuenca de les obres teatrals de Buero Vallejo amb El sueño de la razón, estrenada al 1970, on el dramaturg descriu la relació entre el poder i l’artista a través de la figura de Goya, retratat a la seva Quinta del Sordo, on vivia ja retirat de la Cort, que no de la creació pictòrica, del restaurat Ferran VII qui, restituït en el poder com a monarca absolut, inicià un període de repressió contra els liberals i afrancesats, entre els quals es trobaven les amistats del pintor aragonès. L’escena es situa al desembre de 1823, poc abans de la marxa definitiva de l’artista a l’exili, a França on, finalment, morirà al cap de pocs anys. L’obsessiva presència de les pintures negres, com a fons escènic, amb les que Goya va cobrir les parets de la seva finca, serveix per decorar l’espai mental del retratat, un artista en la fase de decadència física, després d’haver superat una greu malaltia de la mà del seu metge particular, el doctor Arrieta, i que viu aïllat en la seva sordesa, acostant-se, per la soledat i la incomprensió dels seus propers, a la bogeria.

El període creatiu més fosc de l’artista, que inspira l’obra, reflexa amb colpidora cruesa els estralls de la lluita política entre tradició i modernitat, absolutisme i liberalisme, Inquisició i Il·lustració. El ressò del passat que retrona també en el present de la postguerra, des de la que escriu Buero Vallejo, i en l’actualitat des d’on el llegim nosaltres. Una mateixa lluita fratricida, petrificada en el temps i l’espai, viscuda com a tragèdia per la sensibilitat artística del pintor, que com Velázquez, en la seva obra anterior Las meninas, hi veu més enllà dels murs que envolten el palau de la cort que embolcalla al poder, a qui els dos creadors han servit fidelment. Però si Velázquez s’enfrontava a la rancúnia i l’enveja dels ignorants que l’assetjaren, amb voluntat educadora, el Goya de Buero ho fa des de la desesperació de la derrota, assumint que el tancament fanàtic en les pròpies conviccions de cada bàndol només pot dur a la guerra civil, assajada i postposada durant tot el segle XIX, però que el visionari artista ja estampa, sense artificis, en els seus gravats i pintures. Com un Goya literari, Buero adverteix a l’espectador del seu temps -inici de la dècada del setanta- que les mateixes forces de la intransigència i el revengisme es mouen rere l’escenari per repetir, un cop més, la mateixa tragèdia nacional.

La desesperació mena l’escena vers el terror paralitzant de Leocadia, que viu amb el pintor com a serventa, i amb qui té una filla fora del matrimoni, i que veu en l’aïllament de l’artista i en la seva decadència física, el perill d’acaparar les ires de la Inquisició. Per ella, tot el que no sigui la fugida a França és una conducta suïcida. La tossudesa del pintor, que vol passar el Nadal en família, a casa seva, malgrat la negror de l’ambient i els auguris de perill que li reporten els seus amics, tensiona el drama fins la seva fractura. Mentre la por madura l’escena preparant l’espectador per a l’esclat final de violència, empenyent Leocàdia a arrossegar la virtut fins a la indignitat per salvar les seves vides, l’artista transforma el seu geni en descarnada obsessió pels que són absents de l’escena, com la petita Maria del Rosario, la seva filla, a qui enyora i a qui s’aferra per foragitar els serens consells d’Arrieta i el reverend Duaso, l’únic contacte que li queda al pintor amb la cort del monarca. Ambdós amics simbolitzen l’esperança de reconciliació que voleteja pel drama, representant les figures moderades dels dos pols en conflicte, el lliurepensament i el costumisme, i que acabaran unint les seves forces per posar el pintor i a Leocadia a resguard de les fúries populars atiades pel monarca.   

El Sueño de la razón és el malson de la lucidesa, a la que s’arriba des del trànsit per la bogeria que acompanya al geni al llarg dels dos actes que donen forma al drama. Buero ens adverteix que voler mirar cara a cara a l’horror, tal com fa l’artista, el condueix a la bogeria, mentre duu a la depravació i la baixesa als altres. Ningú surt ben parat quan treu el cap a l’abisme. La deshumanització dels botxins o la bogeria aterrida de les víctimes que el pintor aragonès va saber reflectir magistralment en la seva obra, les recull Buero per posar-les en escena com a recordatori del que som. La recerca de comprensió que mena la Raó vers la ciència i el saber sempre té límits. L’horror i la fondària de l’esperit humà són insondables. Només l’art, que emana de les passions anímiques, pot il·luminar-les. La recurrent referència escènica a l’enigmàtica pintura d’Asmodea o la Visió fantàstica que decorava, entre les altres pintures negres, la finca de Goya, corrobora aquesta interpretació: els dos personatges que sobrevolen l’escena bèl·lica que té lloc als seus peus, simbolitzen el mateix Goya i la seva petita filla, innocent i aliena a la malícia inherent a la nostra naturalesa, que ve a rescatar l’artista per elevar-lo i abstreure’l de les humanes misèries. Més que comprendre-les, cal mostrar-les. L’espant i l’horror que contenen són la vacuna contra la seva reiteració. La goyesca convicció d’aquest extrem és el darrer propòsit que cerca el drama de Buero Vallejo i la seva posada en escena. Més de mig segle després de la seva estrena, assetjats de nou per la foscor i la guerra, seguim a l’espera de la innocència que ens salvi dels monstres que la nostra raó engendra.

 


dilluns, 4 de setembre del 2023

Exposició al CCCB Sade, la llibertat o el mal.

 


Assistim, just abans de començar el  curs, a l’exposició “Sade, la llibertat o el mal”, que es pot visitar fins al 15 d’octubre en el CCCB, dedicada a la figura del Marquès de Sade, així com a la repercussió que les seves publicacions i accions van tenir a nivell filosòfic, cultural, artístic i polític, sobretot en el segle XX, però també en l’actualitat. Tot i que el recorregut expositiu incideix en la figura i la vida de l’aristocràtic autor, el seu propòsit, més que desvetllar-nos l’obra i el sentit original de la seva proposta, és explorar les recepcions i desenvolupaments moderns i postmoderns de la radical aposta que va fer Sade per portar la llibertat al seu límit, encara que només fos imaginàriament. El sacrosant principi de la llibertat, un dels pilars del pensament il·lustrat i revolucionari del segle XVIII que millor encaixa amb el liberalisme econòmic i polític actual, és, en realitat, el gran protagonista de la mostra. I tothom admet que aquest principi segueix sent essencial, almenys en el pla de les creences, per a l’home contemporani, en les nostres societats occidentals democràtiques, a més d’esdevenir la millor carta de presentació i justificació de la globalització que empeny a exportar no només bens, sinó també ideals i valors a la resta de societats i cultures humanes, amb la intenció de dominar-les i transformar-les, que configuren el nostre món.

Es podia, doncs, haver incidit més en la aporia entre la ficció de la creació artística -Sade és avui un clàssic de la literatura francesa- i la realitat, aporia que el romanticisme i l’idealisme tracten de superar, invocant la voluntat i destronant l’hegemònica, fins llavors, raó de la tasca d’interpretar i construir el món. Les tensions i contradiccions que genera aquesta aporia explicarien prou bé per què el llibertí Sade va passar més aviat desapercebut per al món cultural i filosòfic del segle XIX, sent l'arribada de les avantguardes artístiques europees, i especialment el surrealisme, el motor de la seva recuperació i elevació a inspiració creativa durant el segle XX i fins l’actualitat. Perquè és innegable -i aquest és, com ja hem dit, el propòsit de l’exposició- admetre la influència de Sade en el nostre imaginari cultural, estètic i moral, així com, especialment, en el terreny de la pràctica política.

Deixant a banda el que podia haver estat, val la pena centrar-se en allò que la mostra ens proposa i que mereix igualment la seva visita, en la mesura que retrata prou fidedignament els límits i les dificultats que té l’esperit humà, quan es rendeix i sotmet al reialme absolut de la llibertat. L’exploració d’aquesta rendició que l’exposició ens presenta es desgrana en quatre àmbits que s’articulen com a passions, concretament passions transgressores, perverses, criminals i polítiques. El primer que sobta és l’apel·lació al terme passió per descriure els excessos de la conducta humana que Sade retrata. S’utilitza el terme en la seva accepció de desig o afició vehement cap algú o cap a alguna cosa. Un segle abans, però, Descartes feia servir el mateix terme, passions, per referir-se a “tots els pensaments excitats en l’ànima sense el concurs de la seva voluntat i, consegüentment, sols per les impressions del cervell sense cap acció procedent d’ella”[1]. Dit d’una altra manera, les passions són, per Descartes, l’experiència interna i auto-conscient de la ment, el que la ment sap de sí mateixa. Donat l’íntim lligam i connexió que estableix Descartes entre cos i ment, l’origen de les passions cal cercar-lo en les necessitats vitals del cos; són els sentiments que resulten en la ment de l’associació d’estímuls-respostes corporals que disposen l’ésser humà a voler les coses a les que ens incita el cos, motivat pels mecanismes del plaer i del dolor. Així, el problema no consisteix en el fet de tenir aquestes passions (transgressores, perverses, criminals...) sinó en l’ús que en fem. Si la ment es deixa endur pels desitjos corporals automatitzats resultants de la percepció de certs estímuls desapareix per complet la capacitat d’autocontrol i autodeterminació. Les passions, llavors, dominen la voluntat. La diversitat d’aquestes passions genera contradiccions i provoca l’arbitrarietat i la conducta capritxosa que caracteritza als personatges de les obres de Sade, quan es topen amb individus ja vençuts per les seves passions desordenades, els llibertins, i són arrossegats per aquests darrers cap a les fondàries de la depravació. Així, mentre que per Descartes la moral és possible com a resultat del control racional sobre les passions, control que ens proporciona la plena disposició de la nostra llibertat, per Sade i els seus valedors posteriors, la moral és un dispositiu social eficaç, que instaura convencions normatives de control polític i religiós sobre l’individu, que cal qüestionar i derrocar.

El qüestionament de la moral situa a Sade, i la seva recerca d’una llibertat il·limitada, en l’ordre de la transgressió i la perversió que la mostra explora amb convicció, des del cantó de la fascinació artística i creativa que l’absència de límits provoca, invariablement, en l’esperit humà. Si la fascinació roman en l’àmbit de la creació artística i literària, continguda en el marc del possible, la seva exhibició té un sentit i una necessitat: dona a conèixer aquell cantó fosc de la nostra naturalesa que tants novel·listes i cineastes han retratat, com és el cas de Joseph Conrad i el seu Cor de les tenebres, per posar un exemple diferent dels múltiples que l’exposició ens presenta. El problema, però, com també encerten a mostrar els responsables de l’exposició, en el seu darrer àmbit, és què succeeix quan la transgressió ultrapassa el terreny de la imaginació i s’instal·la en el de l’acció política i criminal. La llibertat il·limitada, quan apareix en forma de poder absolut, condueix l’home, invariablement, a la pitjor de les monstruositats, la que Dante ja va descriure en els cercles de l’Infern de la seva Comèdia, i que Pasolini emula en la seva Salò o le 120 giornate di Sodoma. El problema, doncs, no rau només en l’exploració dels límits de l’acció humana, sinó en saber què passa socialment i política quan el subjecte del desig ja no són les meres passions individuals, sinó les pulsions del poder econòmic capitalista, que ha convertit la llibertat de consum en l’únic acte de sentit possible, reduint l’ésser humà a la condició d'esclau, no de passions transgressores, sinó d’accions auto-explotadores. D’aquesta forma, allò que crèiem que ens allibera, el desig, en realitat ens coarta i sotmet sense les imposicions i violències de la moral i la religió del passat, sinó amb la subtilitat de la submissió auto escollida.

Davant de tota aquesta misèria, moral i material, cal tornar a pensar la llibertat en el termes que Descartes proposa: a la carta del 20 de novembre de 1647 a la Reina Cristina de Suècia, Descartes afirma que “el goig més gran prové del bon ús del lliure albir”[2]. A continuació considera que el veritable plaer és el que prové de l’ànima, ja que aquesta és la seu de tot plaer, malgrat que alguns plaers depenguin del cos. Observa, a més, que “no hi ha res que pugui produir goig a l’ànima llevat de la creença de posseir algun bé”. La confusió respecte al que és un bé per nosaltres prové de la unió entre cos i ànima, que tendeix a sobredimensionar alguns béns -materials o corporis, cal entendre- que no ho són. Afegeix, llavors, “que la magnitud d’un bé relatiu a nosaltres no s’ha de mesurar solament pel valor de la cosa en què consisteix, sinó sobretot per la manera com ens afecta”. En aquest sentit, la llibertat és la cosa més noble ja que ens fa semblants a Déu. El seu bon ús és el més gran dels nostres béns. I el major dels plaers, la pau d’esperit, prové de la satisfacció interior que sent aquell que sap que no deixa mai de fer el millor que pot, “tant per conèixer el bé com per aconseguir-lo”. Per inversió del raonament cartesià cal considerar que el mal ús de la llibertat és el pitjor dels nostres mals. Si l’exercici lliure d’un poder absolut ens iguala a Déu, quan fem un ús depravat d’aquest poder som responsables de l’aparició del mal absolut. El mostrari de les passions sobretot criminals i polítiques, que hom contempla en els darrers àmbits de l’exposició, és un excel·lent catàleg d’aplicacions, reals o ficcionades, del mal absolut. La seva contemplació no et deixa indiferent: provoca, si més no, incomoditat i astorament. Contra el mal i els seus efectes l’únic remei eficaç ens el va receptar Descartes, el metge de l’ànima: la virtut de la generositat que resulta de disposar les pròpies volicions sota el control i judici de l’enteniment. I per compensar tanta depravació i truculència no em puc estar de citar la màxima que eleva la seva filosofia moral a la condició de saviesa: “la regla principal que he observat sempre en els meus estudis i de la que m’he servit per adquirir algun coneixement ha estat no emprar mai més que unes poques hores al dia als pensaments que ocupen la imaginació i poques hores per any als que ocupen exclusivament l’enteniment, dedicant tota la resta del meu temps al descans dels sentits i al repòs de l’esperit”[3]. És prou evident que si d’alguna cosa podem acusar al Marquès de Sade és de no haver seguit, ni en la seva vida, ni en la seva obra, aquesta entenimentada màxima.



[1] R. Descartes, Carta a Elisabeth del 6 d’octubre de 1645 (AT, IV, 309-310). La traducció està estreta del volum R. Descartes, Tractat de les passions. Cartes sobre la moral, edicions 62, col textos filosòfics nº 80, traducció de Miquel Costa i edició de Pere Lluís Font, pàg. 241.

[2] R. Descartes, carta a Cristina de Suècia del 20 de novembre de 1647 (AT. V, 85-86). Pàg. 311 de l’edició en català esmentada en l’anterior cita.

[3] Carta a Elisabeth del 28 de juny de 1643 (AT III, 692). Pàg 202 de l’edició en català esmentada en l’anterior cita.


Un nen de Thomas Bernhard

  La col·lecció de relats autobiogràfics de Bernhard conclou circularment 1 , amb el retorn a una infància difícil que marca els traços bio...