Veiem al Romea l’obra teatral Gegant, del dramaturg britànic Mark Rosenblatt, dirigida per Josep Mª Mestres i interpretada, de manera estelar, per Josep Mª Pou, ben secundat per Pep Planas i, especialment, per Clàudia Benito. L’obra, de més de dues hores d’exigent interpretació, ve acompanyada d’una certa polèmica, ja que planteja obertament la qüestió de l’antisemitisme, en un moment polític, com l’actual, on l’activitat criminal de l’Estat israelià a Gaza no deixa lloc a sentiments diàfans de rebuig a aital racisme. Ho fa, a més, a través de la figura de l‘escriptor Roald Dahl -autor d’una reconeguda i exitosa obra literària infantil-, el principal personatge d’aquest drama que, en el 1983, va escriure una ressenya sobre el llibre God cried, on es denunciava, amb fotografies, els crims de l’exèrcit israelià en la guerra del Líban, amb indiscriminats atacs contra la població civil palestina. La denúncia d’aquests crims, compatible amb la condemna per idèntiques actuacions, avui, més de quaranta anys després, que comporten milers de morts de civils innocents, posiciona l’espectador, inicialment, a favor del discurs de denúncia i condemna de les activitats de l’exèrcit israelià que fa l’escriptor.
Èticament no és possible un altre posicionament. El problema apareix quan l’autor, que està a punt de publicar el seu llibre Les bruixes, no només es nega a suavitzar la seva condemna a les criminals actuacions israelianes, amb el corresponent efecte negatiu que això pot tenir en la promoció i vendes de l’obra, sobretot entre el públic jueu americà, sinó que inquireix als seus col·laboradors, editors i agents de premsa, d’origen jueu, que es posicionin moralment en contra dels esmentats crims. És a dir, que assumeixin la culpabilitat que, per la seva condició ètnico-cultural, els hi pertoca, a parer de Dahl, per l’actuació de l’Estat d’Israel, tot i no ser israelians. Assistim, a partir d’aquest moment, per un cantó, al dramàtic estira i afluixa dialèctic entre l’escriptor i l’editor, més pragmàtic i preocupat pel llançament de la novetat editorial, que cerca la conciliació per no fer perillar el negoci, tot i que, amb això, acaba denigrant-se i refugiant-se en la superficialitat de les activitats socials, abans que no pas enfrontar-se, obertament, amb les acusacions del seu client; per un altre cantó, la disputa assoleix la màxima tensió quan és l'agent de premsa de l'editorial l’objecte del requeriment de l’escriptor. Tot i jugar-se la feina, la Jessie Stone planta cara a les acusacions i rebutja de pla identificar tot el poble jueu com a responsable, ni que sigui moralment, dels actes criminals denunciats per l’escriptor, retornant cap al protagonista l’acusació d’antisemita. Però aquest no deixarà anar fàcilment la seva presa, encara que això li comporti declarar públicament el seu racisme.
L’obra explora, dramatitzant aquest affaire real, el subtil desplaçament que hom fa cap a l’odi quan avantposa raons i principis universals per sobre de circumstàncies i factors personals. Que aquest desplaçament és fal·laç ho sabem amb una mínima indagació lògica i sense necessitat de caure en la defensa de plantejaments relativistes. Formar part d’un col·lectiu no comporta, necessàriament, que tots els seus membres siguin moralment responsables dels actes criminals que s’atribueix al col·lectiu. No tots els jueus són israelians, ni tots els israelians són jueus. Així, exigir al jueu, pel sol fet de ser-ho, que accepti la seva culpabilitat pels actes genocides de l’exèrcit israelià a Gaza, posem per cas, és tan il·lògic com ho seria condemnar a tots els membres d’una família pel crim comés per un dels seus integrants, encara que ni tan sols tinguin ja contacte directe amb aquells familiars. Quan el moviment de translació va de l’abstracció del col·lectiu vers la singularitat de la persona el resultat que s’obté és la personificació de l’odi. El retorn posterior contrari, des de l’ésser concret odiat cap al col·lectiu amb el que l’identifiquem, és el desencadenant del racisme genèric.
Rosenblatt posa en escena, a través dels seus personatges, una tragicomèdia ben actual per indagar com, inclús aquells que demostren tenir la capacitat creativa de construir emocions i d’instruir en valors universals els infants, també son capaços de maltractar i destil·lar odi, quan es deixen portar pel corrent de les opinions lliures no fonamentades. Poc importa el dany ocasionat quan allò realment rellevant és el dret a l’expressió de qui, a més, té veu i autoritat. En conseqüència, si volem preservar l’ètica, hauríem de considerar que és tant moralment condemnatòria la violència criminal contra l’indefens, com l’acusació infundada contra l’innocent, encara que aquest últim vulgui mantenir la identitat que el fa ser germà del criminal. Si no, el que ens succeirà, com li va passar recentment al mateix autor, és que acabem sent cancel·lats per les generacions futures, encara que per raons molt més pertinents que per la simple correcció del llenguatge que acompanya una obra literària pensada per fer madurar els infants. El perill d’arribar a ser gegant, ja sigui com a influent escriptor, ja sigui com a referent d’una generació, és confondre l’alçada de l’èxit amb la dimensió moral de la pròpia persona, sent aquesta il·lusòria superioritat l’aliment de la tirania i el maltracte que -com fa el Roald Dahl de la ficció teatral-, s’acaba abocant als altres.